JAK A ČÍM KRMIT

Hodně psů je krmeno levnými granulemi nejčastěji kupovanými v supermarketu. Tato tzv. základní krmiva mají opravdu nízkou cenu a seženete je téměř všude, tedy i v obchodech, které nejsou přímo specializované na výrobky pro chovatele (supermarkety, drogerie apod.).

Nízká cena granulí (cca 200 - 300 Kč za 15 kg balení) je však způsobena vysokým podílem rostlinné složky doplněna zobáky, pařáty a peřím.

Špatná stravitelnost a nízká energetická hodnota způsobí, že krmiva potřebuje pes mnohem více a jeho kondice a zdravotní stav nebude moc dobrý.

Zdravotní kondice psa krmeného špatně stravitelnou stravou bez potřebných složek jeho potravy nemůže být dobrá.

Trpět mohou kosti, žaludek, ledviny i játra. Domněnka, že Váš pes je jen obyčejný domácí voříšek, a proto mu toto krmivo stačí, není správná. Propočtete-li si navíc krmnou dávku, a zjistíte, že skutečný vliv na peněženku není až tak příznivý. Pokud ještě Vašeho pejska postihne alergie nebo jiná zdravotní nemoc z obyčejného krmiva, tak většinou návštěva u veterináře nebývá levná, protože pejsek nakonec ve většině případů skončí na veterinárních granulí, které jsou opravdu drahé.

Jaké granule tedy kupovat?

KVALITNÍ. Pokud jste četli postupně, už tušíte, že nemohou být superlevné.

Nejlevnější psí krmiva pořídíte i za 200Kč za 10kg pytel. Suroviny v tomto pytli - čili to, co má psa živit - ale málokdy stojí  více než 50Kč, zbytek jsou náklady na výrobu, obal, dopravu, reklamu, akce, zisk výrobce atd. Jeden kilogram granulí tak obsahuje suroviny za 5Kč. Vážně jste přesvědčeni, že se jedná o vyvážené krmení, které dodává vašemu zvířeti vše, co potřebuje? I kilo brambor stojí víc.

Na druhé straně nabídky stojí top značky, za která zaplatíte až 10x více, běžně 100-200Kč za 1kg. To je dost – takže i po odečtení slušného zisku výrobce a nákladů na reklamu zůstává solidní částka na kvalitní suroviny.

A někde mezi levnými a drahými výrobky stojí střední kategorie v ceně již zmiňované (60-110Kč/1kg psího krmení, 80-120Kč/1kg kočičího krmení).

Jaký je rozdíl mezi „top značkami“ a „střední kategorií“?

Top značky jsou doménou velkých firem, které si mohou dovolit masivní reklamu. Z prodeje těchto krmiv mají velmi slušný zisk, a tím i prostředky na zkvalitnění výroby a kontrolu jakosti. Suroviny nakupují ve velkém a mohou si proto diktovat požadavky směrem k dodavatelům. Samozřejmostí jsou pro ně moderní technologie. Nepotřebují šidit recepturu kvůli ceně, protože mají dostatečnou rezervu a nebudou riskovat, že si zkazí jméno.

Střední kategorie bývala doménou malých výrobců, kteří se snaží získat zákazníka tvrzením, že nabízí stejnou kvalitu jako top značky, ale za nižší cenu. Malý výrobce netvoří takový zisk, a tak nemůže vynaložit tolik prostředků na udržení kvality. Jeho technologie bývá dost často zastaralá, suroviny nakupuje v podstatně menších objemech, a proto dráž (chce-li snížit cenu, musí sáhnout po horší jakosti), dost často mění kvůli udržení ceny recepturu, nemůže tolik utrácet za kontrolu. Výrobky malých výrobců jsou někdy skutečně velmi dobré, a jindy otřesné. Záleží na zákazníkově štěstí, v jakém období zrovna výrobek kupuje.

S rozvojem supermarketů začali nabízet levnější varianty i výrobci top značek, kteří využívají síly svého jména – což je výhoda pro zákazníka, neboť levnější varianty jsou vyráběny ve stejném režimu jako top krmiva (technologie, kontrolní systém). Nevýhodou je, že jsou prodávána přes supermarkety, což znamená velký tlak na snížení ceny. „Očesání“ receptury se tak může dostat pod únosnou mez.

Za top značky na našem trhu lze podle mého názoru v současné době považovat krmiva Purina ProPlan, Royal Canin, Hill´s, Eukanuba. Z krmiv střední třídy mohu doporučit krmiva K9, Calibra Premium, Eminent, NutriCan. Superprémiové granule jsou např. Arden Grange, First Mate, Platinum, Acana, Trainer, Brit Care, Optima, N&D, Imagine, Ontario a Calibra Superpremium.

Co určitě NE!! granule ze supermarketů, Pedigree, Friskies, Chapi, Aro, Clever Darling a jim podobné.

Máte-li malého psa nebo kočku, na kterých vám záleží, nedělejte kompromisy a kupujte top značky. Přepočítáte-li si, na kolik vás vyjde denní dávka, dojdete k částce 5-10Kč. Což není tak moc za solidní jistotu, že se skutečně jedná o kompletní výživu, při které nebudou problémy.

U větších psů musíte pochopitelně počítat, ale ani u nich byste neměli sahat po levnějších variantách než je ona zmiňovaná střední třída. Pozor na rady krmení majitele chovných stanic, neboť při větším počtu zvířat je pro ně rozhodující cena krmení.

Co je dobré si promyslet! Většina lidí se přiklání k často reklamovaným krmivům, jako jsou Eukanuba, Royal Canin, Proplan a jim podobným, ale neuvědumuje si, že tyto granule jsou výborné pouze svou reklamou! Když si člověk pozorně pročte jejich složení, tak už tak nejásá. Převládají nevhodné složky jako obiloviny, také špatné konzervanty, Tyto granule jsou předražené, a proto si lidé myslí, že kupují svému psovi to NEJ! Opak je však pravdou. Proto je dobré VŽDY číst složení krmiva, ne se řídit cenou!

 

Doma připraveným krmivem:

- Vařená rýže, těstoviny, ovesné vločky,

- Tvaroh, sýry (nesolené), bílý jogurt, Pribináček

- Kuřecí maso, krůtí, hovězí, králičí, ryby (mořské)

-Vnitřnosti - (ne králičí!!!), jinak srdce, játra, ledviny, mozek, žaludky

- hovězí, drůbeží

- Vejce - žloutek (syrové i vařené)

-Zelenina - mrkev, rajčata, česnek, špenát, salát, cukety (vhodné je zeleninu trochu povařit, aby byla lépe stravitelná)

- Ovoce - jakékoliv sezónní ovoce dle chuti psa    

 

Krmné dávky :

2 -3 měsíce - 4 - 5x denně                       

3 - 4 měsíce - 3 - 4x denně                        

4  - 6 měsíců - 2 - 3x denně                         

od 6 měsíců - 2x denně.