Krmivo pro psy je nepostradatelným zdrojem energie

Njejdříve si povězme něco málo o výživě psa:

Krmivo pro psa je nepostradatelným zdrojem energie, živin a ostatních esenciálních látek. Zajišťuje tak správnou funkci celého těla psa, jeho fyzickou akvktivitu, činnost mozku, růst a regeneraci, vitalitu, zdraví a chuť do života. Krmivo pro psa přináší základní živiny, bílkoviny, tuky, sacharidy, vitaminy, mineralní látky a vodu.

Krmivo pro psy a bílkoviny

Bílkoviny - skládají se z aminokyselin a jsou základní stavební jednotky pro tvorbu buněk. Jsou nepostradatelné a zajišťují jak tvorbu nových buněk, tak jsou schopny být zpracovány i na energii. Hrají nezastupitelnou roli při vývoji, regeneraci, enzimatických, metabolických i hormonálních procesech.

Tuky v krmivu ovlivňují kvalitu srsti

Tuky - jsou především zdrojem energie, ale zároveň se v nich uchovává energie a voda. Slouží též jako termoizolační pancíř napomáhající odolávat zhoršeným teplotním podmínkám. Jsou nepostradatelným rozpouštědlem pro vitamíny A,D,E,K,které lze rozpustit a tím i využít jen v tucích. Sekundárně ovlivňují kvalitu srsti a kůže.

Sacharidy v krmivu dodají energii

Sacharidy - jednoduché sacharidy jsou významným pohotovostním zdrojem energie napomáhající vitalitě vašeho psa, jeho správnému metabolismu a dodávají energii jeho svalům. Složité cukry jako rostlinná vláknina, která je pro psa nestravitelná, zajišťuje zahuštění obsahu střev a zpomaluje pohyb tráveniny ve střevě, tím napomáhá k zahuštění feces. Pomalejší průchod tráveniny střevem má pozivní vliv na využitelnost jednotlivých složek z krmiva.

Krmivo pro psa musí obsahovat i minerální látky

Minerální látky - anorganické nepostradatelné látky, ovšem bioligicky(metabolicky) dostupné. Podílejí se na stavbě buněčných stěn a tvorby opěrné (kosterní) soustavy, činnosti sekrečních žláz, přenosu nervového vzruchu a mnohých dalších. Podle zastoupení v těle psa se dělí na makro a mikro prvky. Nejdůležitějšími minerálními látkami jsou však vápník a fosfor.

Pozor na předávkování se vitamíny

Vitaminy - jsou většinou esenciální. Rozdělují se na vitamíny rozpustné v tucích a ve vodě. Pozor! Vitaminy rozpustnými ve vodě nelze předávkovat - vyloučí se močí. Vitaminy rozpustné v tucích se však v tucích ukládají a jsou schopny být závažným problémem. Neplatí zde, že více je vždy lépe.

Při použití granulí pro psa je voda nezbytná

Voda - bez vody není života. Voda je nezbytné rozpouštědlo, je součástí veškerých tělních tekutin a je nejvíce zastoupenou látkou v těle min 70% z veškeré tělesné hmotnosti. Proto nezapomeňte na pitný režim ani Váš ani Vašeho psa. Zvláště při použitígranulí pro psa je voda nezbytná - využívá se jak k vlhčení suchého krmiva, tak ke štěpení živin.