O psech

Při výběru granulí pro psa se nás zákazníci často ptají „a s čím jsou“ nebo „jaké jsou příchutě“. Odpověď je velmi jednoduchá. Každý zavedený výrobce totiž ví, že druh masové složky v krmivu je pro chovatele klíčový. Pečlivě tedy dbá, aby bylo vidět, jestli je krmivo pro psa s hovězím, drůbežím, jehněčím, zvěřinou nebo rybou. 

Jako další otázku většinou slyšíme a „kolik to stojí“. Najít ideální poměr ceny a kvality je opravdu těžká individuální záležitost a v podstatě si musí nakonec stejně každý říct sám, co je pro něj a jeho psa to nejlepší. Rádi však s výběrem poradíme a trochu vám může být nápomocen i tento článek.


Opravdu chcete psa? Neskončí v útulku?

Peníze hýbou světem a cena, jakou je kdo ochoten zaplatit za zboží je individuální. Základní hybnou silou jsou tedy zákazníci, spotřebitelé, chovatelé. 
Ještě než si pořídíte psa, zodpovězte si dvě otázky. Máte dostatek času a prostoru? Budeme mít na něj čas. Kde bude?: na chodbě, na zahradě, v boudě. Obě tyto proměnné je třeba si řádně promyslet a věřte, že se v průběhu vašeho soužití se psem budou měnit a vyvíjet podle aktuální situace v rodině a vašem nejbližším okolí. 
Další otázka souvisí právě s všudypřítomnými penězi: Na kolik vás starost o čtyřnohého společníka přijde? Přátelství psa je jediné upřímné přátelství, které nelze přepočítávat na peníze. Váš pes vás bude milovat do konce svých dnů, ať už ho bude krmit „suchými rohlíky“ nebo nejdražšími granulemi světa. Takže přátelství psa penězi neovlivníme. 
Samotnou výživu a péči však na peníze přepočítat lze. A to velmi jednoduše. Přeskočme teď veterinární péči a věnujme se tomu, co majitel psa opravdu ovlivňuje nejvyšší měrou – jeho výživu.

 

Na kolik mě vlastně vyjde péče o psa

Před pořízením pejska nezapomeňte na fakt, že do něj budete muset investovat. Rovnice cena/kvalita se vám bude lépe řešit po stanovení možné investice – spotřeba a potřeba, funkce psa. 

Malý příklad:
Chci pejska, mám malý byt a můžu investovat 500,- /měsíčně a zas tak často se mi ven nechce. Hlavně, když je zima nebo vedro. Jasná volba malé plemeno (Yorkšírský Teriér, Čivava – něco malého, co udělá radost. Z Jack Russel byjste se zbláznili). Za tu částku si bude psík žít jak král.(myšleno z výživového hlediska) 
Potřebuji psa, aby mi hlídal velkou zahradu za domem a byl celoročně venku. Mám 500,-/měsíčně. 
Tady je jasný požadavek na velké chlupaté psisko ovčáckého typu, který však bude mít pytel granulí cca na 2-3 týdny. Najít optimální řešení nebude snadné. Již dopředu musíme počítat s tím, že psa „jen nasytíme“. Budeme hledat levná krmiva, krmiva za akční cenu a kvalita bude až na druhém místě.


Co vše vlastně obsahuje krmivo pro psy

Krmiva pro psy, jak granule pro psy tak konzervy pro psy, mají jedno společné - vždy jsou vyrobeny z živočišných produktů, rostlinných produktů a ostatních látek. Z platné legislativy o značení krmiv je dobré znát min 2 věci.

  1. Vždy se složení krmiva píše v sestupném pořadí. Jako první se uvádí surovina, která je v krmivu majoritní.
  2. Aby mohlo být krmivo označeno nějakou chutí, je třeba, aby obsahovalo minimálně 4% dané příchuťové složky. I proto je píše na konzervě „s hovězím“ a ne „z hovězího masa“.

Když se pak podíváte na skladbu krmiva, které chceme vašemu pejskovi dát, je hned jasné, od čeho se odvíjela jeho cena a jaká bude kvalita. 
|Je-li ve složení jako první rostlinná složka, pak máme v ruce právě levné krmivo nevalné hodnoty pro masožravce. Z jiného pohledu ale také levnou možnost jak nasytit hladového psa za málo peněz. Neodsuzujte tedy tato krmiva. Jen poděkujeme výrobci buď za možnost nakrmit levně, byť byste radši něco lepšího. Vybírejte tedy krmiva, která mají na prvním místě živočišné produkty.


Vedlejší živočišné produkty aneb opravdu chce pes jen maso?

A hned se nabídne otázka „a kolik to má masa“? Maso maso maso.... dívali jste se na přírodopisný pořad s divokými šelmami? Co udělá divoká šelma jako první, když skolí svoji kořist? První co se stane je, že stáhne kůži a vychutná si tu masitou kýtu? Nééé! Každá šelma jde nejdříve po břichu a měkkých orgánech. Jen vzpomeňte na lvy, hyeny nebo divoké psy z televize a jak měly krvavé hlavy, poněvadž nejprve hodovaly na obsahu dutiny břišní. Z toho vyplývá, že vedlejší živočišné produkty (vžp) v krmivech pro psy nejsou nic špatného a patří tam. 
Vžp jsou, zjednodušeně řečeno, ty produkty jatečných zvířat, které se dál nehodí pro lidskou spotřebu, ale nejsou nebezpečná a jsou vhodná jako krmiva. Tedy jsou to části těla jatečného zvířete, které je použito pro výživu lidí. Odvážní výrobci produkující opravdu kvalitní krmiva se nebojí obsah jednotlivých složek uvádět přímo v %, ačkoli to legislativa nepřikazuje, Ale je to zbraň jak si získat náročného zákazníka. Samozřejmě jsou v nabídce také krmiva s 60% - 95% masa, pamlsky ze 100% masa, nebo přímo sušené přírodní produkty. Tyto výrobky můžeme jen doporučit, a psům, kteří je najdou a své misce, blahopřát.


Rostlinná složka. Jak snáší váš pejsek obiloviny?

Jak jsme již zmínili, velkou měrou se na složení krmiva pro psy podílí i rostlinná složka, pro některé zbytečný balast, nebo jen něco, čím se krmiva „nadstavují“ Vzhledem k vysokému obsahu v krmivech je ale dobré se dívat i na tento údaj. Chovatelé jej velmi často přehlížejí – většinou se zajímají opravdu jen o příchuti. Ti sofistikovanější o podíl masa. 
Levnější a levná krmiva, stejně jako krmiva střední třídy požívají jako rostlinnou složku hlavně obiloviny. Setkáváme se pak s tím že: „ Můj pes je alergický takže potřebuje jehněcí, ale levný.“ Jsou případy, kdy je třeba je zamyslet, zda vítr nefouká odjinud. Hypoalergické granule s jehněčím masem za málo peněz může znamenat jediné – 4% příchuťového masa , a k tomu spoustu obilovin. Problém je na světě.


Rýže a brambory – přijatelná alternativa

Intolerance obilovin v potravě je stále častější jev. Jak u lidí, tak i u psů. Nově si výrobci krmiv našli cestu, jak doplnit krmiva o rostlinnou složku a vyhnout se obilí. Již delší dobu se používá rýže. Hlavně v kvalitnějších krmivech označených sensitive. A již se začaly používat i brambory, jako zdroj škrobu a vlákniny. Toto je zajímavý nový směr. Někteří psy sice brambory neradi, ale valná většina je přijímá bez problémů. 
Také se již nově začaly objevovat palmsky pro psy s označením grain free - tedy bez obilovin. Nezapomeňme, že pes, i když je masožravec, není výlučný masožravec a rostlinná složka do jeho stravy patří a sám ji přirozeně vyhledává. Kdo někdy nedal psu rohlík, zbytek rýže nebo brambor od oběda? Pohrdl někdy?

Závěrem, snad jen čtěte, informujte se, vybírejte, ale vztah vás a vašeho psa je jen mezi vámi.